fredag 22. februar 2008

BloggBloggBlogg.

Jess, da satt jeg her i vinterferien og blogget siden det må til;)
Denne gangen fikk vi i oppgave å velge mellom to ting: Enten å kommentere en artikkel om ungdom eller å fortelle om vårt forhold til sakprosa. Jeg velger denne gangen å ta det siste alternativet med tanke på at de fleste andre sikkert velger å skrive om artikkelen;p

Mitt forhold til sakprosa vil jeg si at er relativt greit. I det minste når det kommer til lesing. Egentlig tror jeg flere ungdommer idag har et godt forhold til feks. aviser enn det det gis uttrykk for. Når jeg først spør meg selv om hvor mange som leser avis så tenker jeg at "herregud, ungdommer har jo bedre å lese, det er bare jeg som er nerd og pløyer gjennom avisen." Men da det spørsmålet kom opp i klassen så var det faktisk mange som leste avis!:)
Mitt forhold til aviser er hvertfall godt. Jeg leser hele avisen, alt fra nyheter til små annonser avogtil fordi jeg synes det er spennende, avogtil bare for å ha noe å lese. Men det funker synes jeg, for du får faktisk med deg mye som skjer rundt deg ved å lese avisen. Vi trenger ikke tv'en til ALT. Aviser jeg leser varierer, men det er for det meste Aftenposten og Budstikka i papirversjon. Jeg foretrekker de fremfor nettversjonene fordi jeg synes de er lettere og mer ryddige å lese. På nettet derimot leser jeg nettavisen, vg og dagbladet en gang i blant:)

Nå er det jo ikke slik at det bare er aviser som er sakprosa, men jeg har valgt det som eksempel fordi en avis inneholder mye av sakprosa sjangerne - nyheter, leserinnlegg, faktaartikler/ruter osv.

Når det kommer til sakprosa skriving så må jeg trekke meg litt tilbake for det er ikke min favoritt stil innen skriving. Jeg har alltid gjort det bedre og likt mye bedre å skrive skjønnlitteratur fordi jeg da står fritt frem til å skildre og dikte opp. Sakprosa derimot synes jeg er litt vanskelig..Dessverre har jeg merket at det er mer sakprosa skriving på vgs så jeg får vel bare ta tak i meg selv og lære meg det ordentlig. Jeg prøver ihvertfall;)

onsdag 13. februar 2008

Hej hej Hallå! x)

I denne ukens blogg skal jeg sette fokus på og ta utgangspunkt i min egen skolehverdag.Så: Hva legger jeg i min skolehverdag? Undervisning, læring, sosial omgang/venner og det å trives på skolen. Det er de viktigste punktene jeg ser for meg når jeg tenker ordet ”skolehverdag”.

Da kan jeg for så vidt bare begynne på punkt en – Undervisning og Læring:Jeg vil bare begynne med å si at undervisning henger veldig mye sammen med læring og lærere, så det er liksom ikke mye annet å kommentere enn det. Undervisningen på Sandvika skole synes jeg holder mål til en viss grad. Det er noen fag hvor jeg lærer MYE, mens andre fag igjen lærer jeg relativt lite. Jeg vet ikke om det har å gjøre med lærernes evne til å lære bort eller min interesse for faget. La oss si matte da: Personlig synes jeg mattelæreren min er ganske flink. Av og til går det veldig fort frem i stoff (noe som forresten gjelder flere fag enn bare matte!), men akkurat når det gjelder mattefaget så gjør det dårlig fordi jeg ikke har interesse for tall og regning. Jeg har aldri likt matte og kommer aldri til å like det heller. Språkfagene derimot, som spansk, norsk og engelsk, er fag jeg interesserer meg i og VIL gjøre det bra i. Samfunns fag og naturfag er fag jeg aldri har vært flink i uansett hvor mye jeg har lest… Rart, men sant. Geografi var ganske nytt for meg da jeg begynte på Sandvika fordi vi aldri hadde noe geografi på ungdomskolen, men det er et fag jeg kan klare hvis jeg bare vil selv.
Men like mye som elevens vilje så teller lærerens kunnskaper og læreevne. Hvis jeg trekker inn den pågående skoledebatten hvor det har vært stor fokus på at lærere rett og slett er for dårlige kan jeg se meg enig i det! Jeg har opplevd å få lærere som ikke har noen utdanning i de timene de er vikarer for. Dette er vel bare for dumt? Barneskole og ungdomskolen er greit nok.. Der er det ikke like nødvendig å ha vikarer som har fagutdanning. Men kommer vi til videregående så synes jeg standarden burde settes høyere. Her er jo faktisk læreren med på å forme livet ditt! Da må kravene settes høyere til lærerne. Det burde ikke være mulig å få feks. en historie lærer i historie faget som fikk 3 eller 4 på skolen i det faget. Lærere burde være såpass sikre på seg selv at de slipper bøker og powerpointer når de skal formidle oss fag! Hvis en lærer klarer å fange oppmerksomheten din, vise interesse for det han/hun snakker om og formidle det på en måte som virkelig sitter etter at timen er ferdig: DA snakker vi en ordentlig god lærer. Dessverre synes jeg vi har altfor få av disse…

På en annen side er lærerne bare en liten del av skolehverdagen. Det er en ting til som jeg mener har stor påvirkning på læring i skolen, nemlig; trivsel.
Trives du ikke på skolen, lærer du dårligere. Det kan jeg faktisk bevise fordi jeg opplever det selv. På ungdomsskolen trivdes jeg veldig, det var sånn at jeg gledet meg til skoledagen, og karakterene mine var supre. Når jeg kom over på Sandvika, hvor jeg ikke trives noe særlig, sank karakterene fort. Jeg har aldri hatt et så lavt snitt som det jeg fikk første halvåret her på skolen. For å bevise dette andre veien har jeg en venninne som opplevde det motsatte; Hun mistrivdes på ungdomskolen = dårlige karakterer, når hun begynte på Sandvika og trivdes her = gode karakterer. Derfor vil jeg trekke en ganske sterk linje mellom nettopp trivsel og læring. Uansett hva folk mener er venner og det å trives på en skole viktig for læringen din, mener jeg.

En annen viktig ting må jo være arbeidsmetoder. Det å høre på forelesninger hver time dag inn og dag ut er forferdelig kjedelig, lite lærerikt, ensformig og lite oppmerksomhets trekkende. Gruppe arbeid funker ikke nødvendigvis alltid heller. Jeg har lagt merke til at Sandvika skole er veldig glad i gruppe- jobbing. Vel og greit er det, men tenk over at antallet personer på gruppen har mye å si. 3 stykker på en gruppe er mer enn nok. Plasserer du 6 stykker så funker det dårlig. Jo flere på gruppen, jo mer uenigheter, krangling og uforutsigbarhet.
Jeg har faktisk et eksempel på en variert norsk time som jeg likte veldig godt!Dette var i norsk timen til Rune på fredag den 08.02 hvor vi først hadde egen læring (vi gikk sammen to og to og leste + tok notater så vi kunne forklare hver vår del til den andre etterpå), så en lek (hvor vi skulle finne ”gruppen vår” med lapper som samsvarte og være førstemann) og tilslutt en oppsummering på tavlen med hele klassen og lærer.
SKIKKELIG feel-good time! For det første så lærer man masse ved egen læring. Du lærer stoffet, du lærer det enda bedre ved å formidle det videre og du prøver ut forskjellige metoder ved å ta notater/trekke ut de viktigste tingene i en tekst. Leken var et sosialt og morsomt avbrekk fra lesingen og fikk humøret opp. Den siste gjennomgangen kunne man vise hva man hadde lært og fikk rettet opp (+ en repetisjon) i tilfellet man hadde misforstått. Dette likte jeg og håper på flere slike timer;)

Nå har jeg skrevet ned ”min skolehverdag”… Ikke direkte ville vel noen sagt, men slik får det bare bli. Det kan godt hende at dette innlegget er veldig rotete, men det er fordi jeg har så mange tanker om nettopp skole, og skulle jeg skrevet ned alle ville ingen giddet å lese det engang. Det er en skolehverdag fra mitt synspunkt enten om den burde være slik, er slik eller har vært slik. :)

fredag 1. februar 2008

Bloggoppgave 1. Februar!

Yes! Idag fikk vi et konkret tema å skrive om og det skal jeg si hjalp!;)
Oppgaven var å sammenligne 3 forskjellige blogger og skrive denne sammenligningen/analysen her. Eller som Rune sa: Blogge om en blogg! ;) Så here it goes:

Jeg har valgt 3 vidt forskjellige blogger for å si det slik. Den ene handler om mote, den andre er laget av en idrettsmann og den siste av en venninne på samme alder som meg.
Så begynner jeg med nr 1:
http://www.oslostil.com/
Denne bloggen er realtivt bra fordi den er spennende å se på. Den har en fin layout, den er litt mer hightec og avansert en de fleste andre blogger jeg har sett, så den er noe litt utenom det vanlige for meg. Bloggen her handlet om street fashion (altså "gatemote") i Norges hovedstad, Oslo. Den er veldig oversiktelig, og har flotte farger, MEN: den er litt vanskelig å finne frem på fordi, som jeg sa tidligere her, så er den litt avansert.
Dessuten er det lagt størst vekt på bilder her, noe som gjør den litt ensformig. Det er ikke mye å lese, mer å se på. Alt i alt er den jo original og noe av det bedre jeg har sett:)









Så beveger jeg meg over på en idrettsmanns blogg. Jeg har personlig sett på David Beckhams blogg her også, men jeg valgte
Petter Solberg sin, med tanke på at jeg skal vise litt forskjeller mellom blogger. Første inntrykket mitt da jeg åpnet denne siden var: Wow. For mye. Siden hans inneholder alt for mye! Tekst, bilder, reklame, profil, siste mms, blogarkiv osv. Bildene hans er såpass store at jeg følte de overdøvet teksten - som om han vil at folk heller ser på bildene enn interesserer seg i hva han skriver.
Hans blogg var i en dagbokform hvor han skriver om sin hverdag som rallykjører, og noe om han privat også. I noen av innleggene skriver han både på norsk og engelsk noe som gjør den litt internasjonal, og det er jo et pluss!
Men for å trekke en konklusjon av det jeg har sett der må jeg si at layouten var veldig... tung er vel mest beskrivende ordet å bruke, og helheten var så som så...Ikke den beste jeg har sett på nettet.










Tilslutt skal jeg analysere bloggen til Wenche, en av mine venninner. Selvom vi er venninner så kommenterer jeg hennes blogg uten at vennskapet vårt har noen innflytelse på dette.
http://www.wenchesarnes.blogspot.com/ er adressen til hennes blog som jeg mener er den beste av de 3 jeg har valgt ut idag, fordi:
Denne bloggen er ryddig! Den har en rolig hvit bakgrunn med rolige farger på skrift og bilder, noe som ikke stresser øynene når man leser den. Hun har et godt språk i innleggene og skriver på en måte som man kan kjenne seg igjen i. Bloggen hennes er, i likhet med Petter Solberg sin, også skrevet i en dagbok aktig sjanger, men den er personlig samtidig som den har noe reflektering over ting som angår alle. Jeg synes det er en fin balanse mellom bilder og tekst så layouten er oversiktelig. Denne er tross alt ikke like original som "Oslostil", men den er skrevet av en elev noe som gjør den til et godt eksempel for oss elever som skal skrive blogg:)









Sånn. Der har vi 3 analyser, relativt korte, men innlegget idag ble jo ganske langt da!
Hvis jeg skal sette de opp i en ordnet rekkefølge fra den beste til den dårligste må jeg sette de opp slik:
1. Wenche sin
2. Oslostil
3. Petter Solberg sin
Dette er jo mine meninger, så andre hadde sikkert sagt noe annet, men det er jo slikt man må ta hensyn til!

Da bærer det videre til neste time, såå... Jeg avslutter her!:)